Dawna kuchnia dalej żyje

Każda sztuka kulinarna znamionuje się osobistymi obyczajami, zwyczajami oraz czynnościami, które wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć skąpa oraz prosta. Większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są niesłychanie doceniane na całym świecie), schaboszczakom, mizerią oraz kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone najczęściej z Polską. Można dostać je w specjalnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają gruntownie smak szablonowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, ale gdy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla fanatyków i degustatorów, którzy przez całe życie wypróbowali setki różnorodnych potraw, reprezentatywnych dla rozmaitych części Europy czy świata. Skupmy się jednak na nowo na sylwetce kuchni polskiej. Wszelkie artykuły oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak naprawdę niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film